18-09-2017 tarihinde eklendi, 1281 kez okundu.

Büyük ölçülü halılar alanında en önemlileri şüphesiz cami halısı modelleridir. Büyük metrekarelerde üretilmesi bir yana, yoğun cemaat topluluğuna tabi olan cami halısı kolay ezilmeyen yapısının yanında, en çok bakteri üretebilen ve bu nedenle büyük riskler içeren çorapla basılması sebebiyle de hijyen konusunun da üst düzeyde tutulması gereken halı grupları arasında ilk sırada yer almaktadır. Halıların üretilmesi aşamasında, her bir kişi için bir seccade görünümünde, özel olarak üretilen cami halısı, kolay temizlenme özelliğine de sahip olması gereken özel halılar sınıfının en değerli üyeleri arasındadır.

Kaliteli halılardan beklenen koku yapmaması, zamanla keçeleşmemesi, anti bakteriyel özelliklerde olması ve deri hastalıklarının halıya geçmesi ve buradan bir başka kişiye ulaşmaması için mikrop taşımama özelliğine sahip olması beklenir. Bunun yanında tozlanma ve tüy bırakma gibi olumsuzlukları cemaate yaşatmamalıdır. Halıların cami zeminine uygulanmasından önce, kaldırıp yeniden sermenin zorluğu göz önüne alınarak halı serilecek yüzeylerin de hazırlığı yapılmalıdır. Bu hazırlık bazen halı ile cami zemini arasına konulacak bir yalıtım malzemesi olabileceği gibi bazı hallerde direkt olarak parke döşenerek üzerine halı uygulaması yapılmaktadır. Ancak uzun süreli sağlıklı bir kullanım için halının döşenmeden önce altına keçe serilmesi bir çok avantajı beraberinde getirecektir. Cami halısı, üretiminden döşenmesine, korunmasından bakımına kadar çok derece hassas bir süreçten geçirilerek kullanılmalıdır.

Cami halısı motiflerinde dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu konuda da kısaca bilgi vermek gerekirse, öncelikle halı üzerinde motif olarak uygulanacak tüm desenler hassas bir seçimle kullanılmalıdır. Özel olarak tasarlanacak halı desenlerinde, Halılarda kullanılan motiflerin Diyanet tarafından kabul edilmiş motiflerden oluşması ileride oluşabilecek spekülasyonların yok edilmesi aşısından son derece önemlidir. Cami halılarının üretilmesinde dikkat edilen bir başka kriter ise, mekanda kullanılan renklerin haricinde abartılı renklerin kullanılmaması gerekmektedir.

Etiketler: cami halısı, mescid halısı, yün cami ve mescid halıları